Kom på igår hur glad jag är att jag nu i vuxen ålder tycker det är roligt att åka slalom. Hade en upplevelse i Alperna som 15-åring då jag inte alls gillade det utan bara blev rädd och anti. Förra vintern åkte vi i Kläppen och det var första gången för dottern. Vi gillade det båda två och nu kan vi dela Hans stora intresse för utförsåkning även om han kör i helt andra backar!
Men nu var det fokus på helgen! Ingenting speciellt planerat men gott att äta blir det säkert i alla fall.
Vad sägs om denna menyn:
Räkor, avokado och aioli på
salladsbädd
4 portioner:
ca 400 g räkor utan skal (1 kg med
skal)
ca 150 g blandad sallad
1 bit rödkål eller vitkål
3–4 avokador
2 små rödlökar
3 msk olivolja
2 tsk vit balsamvinäger
salt och peppar
hemgjord eller färdig aioli:
Se till att ägg och
olja har samma temperatur. Vispa 2 äggulor och 1 pressad
vitlöksklyfta. Använd helst en elvisp. Häll först droppvis med
neutral rapsolja och sedan i en fin stråle tills den börjar
tjockna. Det går åt 1–1 1/2 dl. Smaksätt med ca 1 tsk
citronsaft, salt och peppar.
Skala räkorna om de har skal. Lägg
upp sallad och kål skuren i tunna strimlor. Dela avokadon och skär
i skivor. Finhacka rödlöken. Ringla över olivolja, vinäger och
peppra och salta lite. Fördela avokado, räkor och rödlök över
salladen och klicka på aiolin.
Indiska kycklingspett med raita
4 portioner:
600 g kycklingfilé eller
kycklinglårfilé
2 msk olivolja
1 msk curry
1/2 msk garam masala
1/2 tsk salt
8 träspett
1 gul paprika
1 rödlök
150 g champinjoner
1 knippe färsk lök
1 gurka
1/2 kruka mynta
3 dl tjock yoghurt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1/2 tsk chilipulver
salt och peppar
Dela kycklingfiléerna i avlånga
bitar. Blanda oljan med curry, garam masala och 1/2 tsk salt. Lägg i
kycklingen, blanda om och låt marinera ca 1 timme i kylen.
Låt träspetten ligga i vatten ca
15 minuter. Skär paprikan i bitar och rödlöken i båtar. Trä upp
kycklingen och varva med paprika, rödlök och hela champinjoner.
Grilla över glöd eller på högsta värme i övre delen i ugnen,
2–3 minuter per sida.
Dela den färska löken och koka i
sparsamt med vatten. Salta lätt. Skala och riv gurkan. Låt rinna av
i ett durkslag. Hacka myntan. Blanda yoghurten med gurka, mynta,
spiskummin, koriander, chilipulver och smaka av med salt och peppar.
Mintchokladkaka med crème fraicheboll
1 kaka, ca 12 bitar:
250 g mörk choklad med mintsmak, ca 70
%
150 g smör
5 ägg
1 tsk vaniljpulver
2 dl crème fraiche
jordgubbar
myntablad
Sätt ugnen på 160°. Smörj en
springform, ca 25 cm i diameter, isolerad i botten med ett
bakplåtspapper. Hacka chokladen och lägg den i en kastrull tillsammans med
smöret. Värm försiktigt och rör hela tiden. Låt svalna lite.
Dela äggen och vispa äggulorna fluffiga tillsammans med
vaniljpulver. Vispa sedan vitorna till ett fast skum. Rör samman
chokladsmeten först med äggulesmeten och sedan med äggviteskummet.
Häll smeten i formen och grädda
20 minuter. Låt stå svalt.
Vispa crème fraiche med elvisp
tills den är hård. Forma små bollar att lägga på kakan vid
servering. Dekorera med jordgubbar och myntablad.
såg supersmarrigt ut, särskilt chokladkakan. Tack för alla inspiration.
SvaraRaderaÅh, tack själv! Ja, den är riktigt smarrig kakan!
SvaraRaderaOj, det där såg riktigt smarrigt ut. Kakan måste jag testa. Vet du hur det är med mintaron/essens, innehåller det socker? Tänkte att man kanske kunde ta vanlig mörk choklad soch smaksätta med mint.
SvaraRaderaMums! Den helgmenyn kör jag. Gjorde din laxsoppa igår, jättegod! Tyvärr glömde jag kryddorna eftersom jag gjorde läxor med sonen samtidigt. Vi kryddade efteråt, gick bra. Supergod! Den ska vi göra igen.
SvaraRaderaErika: Jag vet inte hur det är med mintessens, om den innehåller socker. Borde inte behöva göra det tycker jag, men kolla. Var hittar man det tror du? Annars finns det någon sort 70% med mintsmak, minns inte vilken nu.
SvaraRaderaCia: Härligt att höra att du gillade laxsoppan. Bra att man kunde krydda i efterhand, det är inte alltid så lätt att göra två saker samtidigt! ;-)