Fick ett mejl med frågor från en student i Uppsala. Här har ni dem och mina svar.
Varför har du valt att skriva GI/LCHF?
Jag började med GI 2003 för att jag
ville gå ner i vikt. Då var jag 37 år och jag hade provat det
mesta från och till sedan tonåren. Har aldrig haft någon stor
övervikt, som mest kanske 10-15 kilo, men ändå alltid upplevt att
det varit ett ständigt problem. Även om jag levt "nyttigt"
och motionerat mycket från och till så har varenda kilo ner varit
en stor kamp. Med GI upplevde jag för första gången att jag kunde
äta mig mätt och samtidigt gå ner i vikt. Jag förstod att det var
de snabba kolhydraterna som alltid varit min svaga punkt. Att jag
alltid gått upp av dem även om jag inte har ätit så mycket. Detta
beror ju på insulinpåslaget som blir när man äter snabba
kolhydrater i form av bröd, kakor, godis och annat som innehåller
mycket vitt mjöl och socker. Det är då fettinlagringen sker, även
om mängden man äter är helt normal. Vissa är mer känsliga än
andra när det gäller detta men de flesta mår bra av att välja
kolhydrater som påverkar blodsockret lite. Numera äter jag hellre
LCHF, vilket innebär mindre mängd kolhydrater och en lite större
mängd naturligt fett. Fettet gör dig mätt längre och den mindre
mängden kolhydrater påverkar blodsockret minimalt.
Vilka passar lchf för?
LCHF passar allra bäst för de som har
diabetes typ 2, de som är sockerberoende och de som behöver gå ner
i vikt. Det passar även människor som har problemmage, migrän,
sömnproblem och känner sig allmänt ur balans.
Använder du lchf själv?
Ja, jag äter min (och många andras)
variant av LCHF som är bra protein i lagom mängd, mycket grönsaker
som växer ovan mark, lite rotfrukter eftersom jag tål det och inte
är i jättestort behov av att gå ner mer i vikt. Jag äter smör,
oliv- eller rapsolja, majonnäs, avokado, nötter, frön, ost från
får och getter men inte så mycket vanliga mjölkprodukter. Ibland
äter jag bär och mörk choklad. Jag äter mest mat som jag gjort
själv, men naturligtvis blir det skinka, korv och andra produkter
också när tiden är knapp. Jag utesluter allt som innehåller
gluten för då blir min hy bättre och min tarm fungerar bättre.
Jag har alltså ingen glutenallergi men upplever en bättre hälsa
utan gluten.
Vad är din åsikt om lchf?
Om man som jag äter mest naturlig mat
som jag beskriver ovan och dessutom väljer de grönsaker man mår
bra av så tror jag att det passar de flesta. Många har missförstått
vad det är vi äter och tror att vi sitter och hyvlar smör med
osthyvel och dricker grädde. Men jag skulle inte kunna leva på bara
biff och bearnaissås heller så det får stå för de som gör det.
Vad tycker du om livsmedelsverkets
kostråd?
Jag tycker livsmedelsverkets råd att
vi t.ex. ska äta margarin är hemskt! Det är det värsta tycker
jag. All form av margarin är fruktansvärt. Dels skapar för mycket
omega 6-fettsyror obalans i kroppen och ger upphov till
inflammationer, men sedan är tillverkningsmetoden oerhört
ohälsosam. Sedan borde man avråda från ett så stort
kolhydratintag, det är inte många av oss vanliga stillasittande
soffpotatisar som lyckas motionera bort allt det. Utan istället är
det detta som orsakar övervikt och ohälsa. Med mindre kolhydrater
blir vi lättare mätta, slipper det skadliga insulinpåslaget och
får i oss det vi behöver från grönsaker, olika proteinkällor och
bra fetter både från smör och från olivolja, rapsolja och
kokosolja. Min förhoppning är att deras rekommendationer kommer att
ändras!
Jag åt lchf i sex månader och tappade 30 kg, sen var det stopp och jag kom inte igång igen, gick sen upp 20 och betar nu av mina kilon med en kombo av lchf och GI och sockerfritt..
SvaraRadera