lördag 15 september 2012

Lördag hemma

Oj, nu var det ett tag sedan jag uppdaterade. Förra helgen var vi i Stockholm på ett underbart roligt bröllop så då blev det inte mycket annat. Vi kom hem sent på söndagen och sedan tog vardagen vid med mycket jobb och en hel del trötthet kvar i kropp och huvud. Men lycklig trötthet då vi verkligen hade en rolig och intensiv helg!

Här kommer en kavalkad över veckan som varit i tema mat:


Zucchinipaj med rödlök


pajdeg
:
3 dl mandelmjöl

1/2 dl skalade sesamfrön

40 g smör

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg
fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde eller crème fraiche
salt och peppar
200 g riven västerbottenost
3 rödlökar
1 ganska stor zucchini
smör eller kokosfett att steka i

Sätt ugnen på 175°. Mixa mandelmjöl och sesamfrön i matberedare med kniven monterad.
Lägg i smör, fiberhusk, salt och ägg och kör till en deg. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30 min – 1 timme. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda skalet i 8-10 minuter.

Höj värmen till 225°. Skär rödlöken i båtar och riv zucchinin. Stek i fett och låt en del av vätskan koka bort.

Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, svartpeppar och lite muskotnöt. Blanda ner den rivna osten, grönsakerna och häll allt i pajskalet.

Bouillabaisse

Skär valfria grönsaker i bitar och stek i omgångar i smör eller kokosfett. Tillsätt en eller flera burkar krossade tomater, allt beroende på hur mycket grönsaker du har. Krydda med salt, peppar, örtkryddor, vitlök eller vad du känner för.  


Vi har haft några dagar med fint väder. Jag gick ner på kolonin och fann då en del blommor kvar i blomsterängen! De fick följa med hem och förgylla matbordet. 

Dessutom hade vi ytterligare 20 kilo zucchini att ta hand om! Jösses vilket zucchiniår. Jag hade kunnat öppna restaurang och föda halva byn ...

På kvällen blev det mat från det skördade och en köttgryta. Vanlig hederlig kalops, men jag brukar inte använda grönsaker utan gör den med lite lökpulver och sedan salt, peppar och eventuellt örtkryddor eller något annat. 



Kokta rödbetor blandade med majonnäs och salt och peppar. Mums!


Riven zucchini blandad med hackad rödlök och citronolivolja och vit balsamvinäger. Den blev lite vattnig så nästa gång ska jag låta den rinna av i ett durkslag. Salta lite innan. Till höger kokta borlottibönor. De är vackert rödspräckliga på bönskidan men inte lika vackra kokta och skalade. Bönor är inte riktigt LCHF men ibland äter jag det ändå. Gott med olivolja, vinäger, riven vitlök och salt och peppar. Allt på denna bild är odlat. Även vitlöken och rödlöken! 


Till efterrätt egna hallon! 

Degen efter blev det en höstsoppa med det som blev över från köttgrytan. Plus vitkål, lök och så lite mer vätska och kryddor. Jag fräste grönsakerna, hällde i grytan med spadet + en sats tomatsås jag hade i kylen (riven zucchini + krossade tomater + lök, fräst och sedan mixat) och sedan spädde jag med vatten och kryddade färdigt. 


2 kommentarer:

  1. Ja tänk vilken lycka om du hade öppnat en hälsosam restaurang. Jag blir snart galen av alla pizzerior.

    SvaraRadera
  2. Ja, det hade nog behövts här i lilla Svedala! Men med tanke på att man ser många som får slå igen så känns det inte som en lönsam affär. Men, vem vet? ;-)

    Så länge får vi försöka laga maten själva! Har också upptäckt att det finns en hel del snabba lösningar på ICA. I går köpte jag räkor och varmrökt lax. Till det majonnäs och sallad.

    Ha det gott!

    SvaraRadera