lördag 1 september 2012

Zucchinin fortsätter att växa

Det är fortfarande varmt här i Skåne och ganska ofta soligt. Zucchinin frodas och det kommer bara fler och fler. En del har jag rivit och lagt i små portionspåsar i frysen. Bra att ha framåt hösten till framför allt soppor.

Jag brukar fräsa en hackad lök tillsammans med riven zucchini. I rikligt med smör. Sedan fylla på med lite vatten, crème fraiche, vispgrädde eller kokosmjölk och sedan mixa slätt. Jag använder för det mesta bara salt och peppar och lite syra från vinäger eller citron. Man kan naturligtvis använda en buljong utan smakförstärkare eller andra dåliga tillsatser, men jag tycker det funkar bra med bara salt. Man lär sig så småningom att smaka när det är lagom, bara man tar lite i taget.

Som alternativ kan man använda bara smör och lite majonnäs för att göra soppan fetare. Det är om man vill undvika mjölkprodukter och inte tycker att kokosmjölk passar. Eller om man tål ost så kan man mixa ner riven valfri ost. Chèvre passar utmärkt till zucchini. Färska örter är också gott att mixa ner.

1 gul lök
2 medelstora zucchinis eller en stor
rikligt med smör
2–3 dl valfri mjölkprodukt
salt och peppar eller buljong
2–3 msk vinäger eller citronsaft
vatten efter tycke


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar