torsdag 2 februari 2012

Baka med LCHF


Har provat ett recept ur den nya boken "Baka med LCHF" som Mariann Andersson har skrivit. Det är en väldigt fin bok med enkla recept på mycket som är "klassiskt". Småkakor, bullar, pajer och tårtor. Jag hade först tänkt baka brownie eftersom jag är mest förtjust i choklad. Men den skulle vila i kylskåpet under natten och mina kaffegäster var redan på väg! Så jag beslutade mig för att göra mandelkubb. Är mycket förtjust i mandel och gillar den där bittermandelsmaken. Jag följde receptet förutom att jag inte hade sötrix-flor utan sukrin-stevia. Jag doserade mycket mindre eftersom stevia är så sött och mina gäster tyckte inte att det var för sött. Men vi var överens om att bismaken från sukrin, eller är det stevia, inte är så angenäm. Annars fungerade receptet jättebra och kubbarna blev spröda och saftiga. Ja, till och med godare än de "vanliga". Men jag ska skaffa flor och se om det blir bättre. Annars får jag nog skippa denna form av sötning och antingen ta vanligt socker i mindre mängd, eller avstå. Toppen att man slipper gluten som är när man bakar med vetemjöl.

Vad tycker du om smaken på sötrix, sukrin, stevia?

10-12 mandelkubb

100 g mjukt osaltat smör (men jag tog vanligt och det gick bra tycker jag)
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
3 ägg + 1 äggula
1 dl sötmandel
3–4 bittermandlar
1 dl kokosnötsmjöl

garnering:
1 uppvispad äggvita
mandelspån

Kör smör och sötning i en matberedare. Tillsätt ett ägg i sänder och sedan äggulan, vispa mjukt och pösigt. Skålla och skala sötmandel. Mal sötmandel och bittermandel i en mandelkvarn. Häll den malda mandeln och kokosnötsmjölet i smeten. Mixa samman allt till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp cirka 30 minuter.

Dela degen i 10–12 bitar och forma till kubb. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispad äggvita och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 175° cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.


10 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är roligt att det kommer fler och fler bakrecept inom LCHF för jag älskar att baka men vill ju inte baka med socker och vetemjöl längre. Jag har ingen erfarenhet av sötningsmedel för jag har inte testat och vill helst inte söta alls om jag inte måste. Jag tror att om jag skulle prova ett "sött" LCHF-bak så skulla jag nog tillsätta lite, lite vanligt strösocker istället... om det behövdes för jag har noll koll på hur sötningsmedlen fungerar.
    Ha en trevlig dag!

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig Erika. Lite lite vanligt socker och kanske lite vaniljpulver. Vaniljpulver ger en sötare arom tycker jag.

    Ha det fint! Kan till och med säga trevlig helg nu tycker jag! ;-)

    Klara

    SvaraRadera
  3. Ja det funkade jättebra med kokosmjölet i detta fall, blev inte torrt eller smakade för mycket kokos. Men sötman måste som sagt justeras för att passa mig.

    SvaraRadera
  4. Hej Klara!
    Undrar vart du köper mandel och kokosmjöl?
    Jag bor i Trelleborg men hittar det tyvärr aldrig i affärerna.
    Vad är skillnaden mellan dom här mjölsorterna?
    Tack för en underbar blogg :)
    Ha det gott/ Silvia

    SvaraRadera
  5. Tack Silvia!
    Roligt att du gillar bloggen. Har lite dåligt samvete nu när jag inte skrivit på länge.
    Mandelmjöl har jag hört kan finnas på Lidl (har ni ju i Trelle) och på Coop Forum, men jag har inte hittat det där själv. Kokosmjöl köper jag på lchfbutiken.se, det är det enda stället än så länge vad jag vet. Kokosmjölet har en bra egenskap i vanlig bakning, liknar vetemjölet mer än vad mandelmjöl gör. Marianns recept är också väldigt bra utarbetade efter detta mjöl. Mandelmjöl funkar bra i mycket också, som muffins, bröd (ska lägga ut ett bra recept snarast) och plättar. Jag brukar köra mandeln i min matberedare, med rivskivan i. Som när man river ost helt enkelt. Det blir som i en gammal hederlig mandelkvarn.

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  6. Jag bakade dem, de vart tyvärr sågade av hela familjen. Kanske gjorde jag ngt fel? Hade sukrin.

    SvaraRadera
  7. Sukrin ger en konstig kall känsla i munnen, inte så mycket bismak tycker jag men det här kalla istället. Det låter ju helt creepy, men så tycker jag ; )
    Karin

    SvaraRadera
  8. Ja Karin, så kan man beskriva det! Då var det nog stevia som gav den där bismaken. Jag väntar fortfarande på sukrin-flor för att testa det. Tveksam, tveksam, men testa måste jag!

    SvaraRadera
  9. Jag får också konstig smak i munnen av sukrin (provat sukrin flor), jag blir helt konstig i munhålan! Ibland tänker jag att jag som sockerberoende/missbrukare numer klarar mig med vaniljpulvret...det ger en god, söt smak!Fast egentligen tycker jag det här är ganska "kul"; att prova sig fram och göra nya recept! Vilka innovatörer inom ett hyfsat nytt område vi är, allihopa! och ibland går det ju helt åt skogen,haha!

    SvaraRadera