torsdag 23 februari 2012

Kort rapport från Norge!

Kära läsare, om ni är kvar!
Senaste tiden har varit hetsig och fulltecknad. Ett nytt stort projekt är på gång och om några veckor får jag tala om det för er. Så bloggandet har blivit lite borttappat.

Just nu sitter jag i vår hyrda lägenhet i Fageråsen i Trysil i Norge. Sista hela skiddagen eftersom vi kör hem efter lunch i morgon. Solen skiner ifrån en klarblå himmel och det är runt nollan. Vi har haft 2 dagar med ganska dåligt väder och nu antagligen 2 och en halv dag med fint väder. På hotellet, som är helt nyöppnat, finns ett fint SPA där vi legat i bubbelpool både inne och ute, rullat oss i snön och badat bastu.

Jag har utsikt över backarna och om ett par minuter öppnar liftarna. De andra i gänget (vi är tre familjer) har gett sig av till centret som är på andra sidan berget. Jag ska om en stund ta bilen och tuffa ner för backen och över dit. Vi ska efter dagens skidåkning handla lite mat till kvällens avslutningsmiddag och då behöver vi en bil. Vi har varit ekonomiska, för att inte säga snåla, och tagit med i princip all mat. Än så länge har jag köpt en liter mjölk, en paprika, en ask cocktailtomater och en påse jordnötter. Och det kostade ändå nästan 200 svenska kronor här i lilla shoppen. Sanslöst!

Men annars har vi ätit grytor, köttfärssås och jag hade en hel del ägg med. Så det har inte gått nöd på oss. Funkar bra att kombinera med lite pasta och ris till resten av familjen. På morgonen har jag ätit ett LCHF-bröd med mandelmjöl och Husk (och ägg och riven ost). Det är gott att rosta.

Hoppas att ni har det bra och så hörs vi snart igen!

Bilderna är från hotellets hemsida.





onsdag 8 februari 2012

Ännu en snabb lunch


Det blir ljusare och ljusare så snart är de mörka kvällarna ett minne blott. Då kommer jag återigen kunna fotografera kvällsmaten och inte bara lunch!

Hade lite gravad lax i bit hemma. Skar den i inte alltför tjocka skivor. Kokt ägg och en sallad med grovt riven morot, dill, dressing och sockerärtor. En klick majonnäs till det. 

Blir det omodernt med LCHF...



... så kan jag ju alltid bli konditor!


I går gjorde vi cupcakes på "pysseljuntan". Observera att det inte var min idé! ;-) Roligt och vackert blev det ju. Vi smakade lite men naturligtvis var det för sött för mig så det blev inte så stor bit. Helt enkelt inte tillräckligt gott för att offra sig!

tisdag 7 februari 2012

Snabbare än snabbast!

2 ägg kokas. Under tiden sätter du på lite vatten i en kastrull till grönkålen. Den hackar du och tar bort de grova stjälkarna. Lägg i grönkålen när vattnet kokar. Mosa tonfisk med majonnäs och crème fraiche, salt och peppar. Lite pressad citron kan vara gott men är inget måste. Vi var två som delade på en burk tonfisk. När grönkålen kokat ca 1 minut häller du det i ett durkslag och sedan i en skål. På med olivolja och vit balsamvinäger. Jag tog förresten citronolja vilket jag tycker är gott. Lite salt och peppar. Grönkålen ska inte bli för mjuk utan bara lätt förvälld.

Supersnabbt och supergott!


torsdag 2 februari 2012

Baka med LCHF


Har provat ett recept ur den nya boken "Baka med LCHF" som Mariann Andersson har skrivit. Det är en väldigt fin bok med enkla recept på mycket som är "klassiskt". Småkakor, bullar, pajer och tårtor. Jag hade först tänkt baka brownie eftersom jag är mest förtjust i choklad. Men den skulle vila i kylskåpet under natten och mina kaffegäster var redan på väg! Så jag beslutade mig för att göra mandelkubb. Är mycket förtjust i mandel och gillar den där bittermandelsmaken. Jag följde receptet förutom att jag inte hade sötrix-flor utan sukrin-stevia. Jag doserade mycket mindre eftersom stevia är så sött och mina gäster tyckte inte att det var för sött. Men vi var överens om att bismaken från sukrin, eller är det stevia, inte är så angenäm. Annars fungerade receptet jättebra och kubbarna blev spröda och saftiga. Ja, till och med godare än de "vanliga". Men jag ska skaffa flor och se om det blir bättre. Annars får jag nog skippa denna form av sötning och antingen ta vanligt socker i mindre mängd, eller avstå. Toppen att man slipper gluten som är när man bakar med vetemjöl.

Vad tycker du om smaken på sötrix, sukrin, stevia?

10-12 mandelkubb

100 g mjukt osaltat smör (men jag tog vanligt och det gick bra tycker jag)
3 msk sötrix-flor och 1/2 krm stevia
3 ägg + 1 äggula
1 dl sötmandel
3–4 bittermandlar
1 dl kokosnötsmjöl

garnering:
1 uppvispad äggvita
mandelspån

Kör smör och sötning i en matberedare. Tillsätt ett ägg i sänder och sedan äggulan, vispa mjukt och pösigt. Skålla och skala sötmandel. Mal sötmandel och bittermandel i en mandelkvarn. Häll den malda mandeln och kokosnötsmjölet i smeten. Mixa samman allt till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåp cirka 30 minuter.

Dela degen i 10–12 bitar och forma till kubb. Lägg dem på plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispad äggvita och strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i 175° cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.